Wyposażenie gastronomiczne niezbędne w profesjonalnej kuchni

Wyposazenie gastronomiczne niezbedne w profesjonalnej kuchni

Wyposażenie gastronomiczne jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o otworzenie każdego baru, kawiarni czy restauracji. Rozpoczynając działalność związaną z gastronomią, należy liczyć się z koniecznością zakupu profesjonalnego sprzętu. Różni się on od domowych urządzeń przede wszystkim mocą oraz gabarytami. Należy zdać sobie sprawę, że od jakości sprzętu zależy poziom przyszłych oszczędności, ograniczania strat, jakość sprzedawanych potraw oraz wydajność personelu.

Jakie wyposażenie gastronomiczne jest niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni?

Rodzaj oraz ilość wyposażenia w dużej mierze zależy od ilości potraw, ich różnorodności, a także wielkości samego lokalu. W przypadku niewielkiego baru będziemy potrzebować znacznie mniej wyposażenia niż w dużej restauracji. W każdej kuchni możemy wyróżnić dwie sekcje – ciepłą oraz zimną. Każdą z nich wyposaża się w inne sprzęty.

Wyposażenie do sekcji ciepłej

W sekcji ciepłej przygotowuje się gorące dania. Jest to szczególnie ważna część, której powinno się poświęcić odpowiednio dużo uwagi. Główne wyposażenie stanowią tutaj urządzenia grzewcze. Ich grupa obejmuje patelnie, konwekcyjne piece, frytownice, trzony kuchenne, a także grille.  Najważniejszym elementem jest trzon, na którym przygotowuje się najwięcej potraw. Wybór konkretnego trzony powinien być uzależniony od liczby tworzonych dań oraz wielkości lokalu. Jeśli będziemy mieć zbyt mało palników, może okazać się, że nie zdążymy odpowiednio sprawnie wydawać dań. W przypadku dużych restauracji często montuje się wieloelementowe, bardzo złożone trzony.

Bardzo ważnym elementem są również piece konwekcyjne. Dzięki nim możliwa jest bardzo szybka obróbka termiczna produktów oraz dań. Pozwalają one na mniejsze zużycie tłuszczu, a jednocześnie nie wymagają wielkich nakładów energii. Dodatkową zaletą pieców jest dość niska awaryjność.

Biorąc pod uwagę specjalizację danego lokalu może okazać się, że w kuchni przydadzą się różnego rodzaju grille, piece piekarskie lub do pizzy, czy frytownice. Bardzo istotne jest również zapewnienie otoczenia dla urządzeń grzewczych. Ważne są okapy oraz zlewy.

Wyposażenie do sekcji zimnej

W części zimnej kuchni przygotowuje się różnego rodzaju przekąski oraz dania zimne. Warto tutaj zadbać o odpowiednie blaty, które umożliwią zadbanie o czystość oraz o odpowiedni poziom higieny. Należy zakupić odpowiednie urządzenia chłodnicze. Dzięki nim możliwe będzie bezpieczne przechowywanie produktów. Dostępne są zarówno stoły, witryny, jak i szafy chłodnicze.

Do tej części kuchni bardzo przydatne będą różne urządzenia pomocnicze, takie jak krajalnice, obieraczki oraz miksery. Dzięki nim bardzo usprawnimy pracę w kuchni. Bardzo ważna jest ich trwałość oraz funkcjonalność, tak aby posłużyły nam one na długo.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Leave a comment

Your email address will not be published.


*