Wyposażenie cukierni – o czym należy pamiętać?

Wyposazenie cukierni – o czym nalezy pamietac

Sukces każdej cukierni zależy nie tylko od talentu cukiernika i składników, z których korzysta. Równie istotne jest także wyposażenie cukierni. Aby móc raczyć swoich gości ciasteczkami, tortami, babeczkami, czy pralinami należy zadbać przede wszystkim o wysokiej jakości półprodukty, wykwalifikowanych cukierników oraz profesjonalne sprzęty.

Podstawowe wyposażenie cukierni

Planując wyposażenie cukierni, należy w pierwszej kolejności rozważyć zakup odpowiedniego pieca konwekcyjno-parowego. Tego typu urządzenia wyposażone są z reguły w 6, 10 lub 20 półek. Piece konwekcyjno-parowe posiadają również specjalne filtry, które oczyszczają powietrze z zanieczyszczeń, pary wodnej, tłuszczu czy dymu. Para wodna, emitowana przez tego typu urządzenie, pozwala uzyskać odpowiednio wilgotne i soczyste wypieki, przyspieszając jednocześnie ich obróbkę termiczną.

Do innych klasycznych elementów wyposażenia cukierni zalicza się gofrownicę, mikser, brytfanki, silikonowe formy do pieczenia, rękawy cukiernicze, tace i łopatki, czy też syfon do bitej śmietany. Wśród podstawowych elementów każdej cukierni warto wymienić również całą zastawę stołową, sztućce, noże, kubki i filiżanki.

Połączenie cukierni z kawiarnią

Właściciele punktów gastronomicznych coraz częściej łączą cukiernię z kawiarnią. Z tego powodu wyposażenie cukierni powinno obejmować również urządzenia, dzięki którym klienci będą mogli delektować się wypiekami, rozkoszując się jednocześnie aromatem świeżo zaparzonej kawy. Na rynku dostępne są m.in. ekspresy kolbowe, ciśnieniowe, czy też przelewowe. Należy pamiętać, aby dobrać odpowiedni ekspres do potrzeb cukierni – pod uwagę warto wziąć przede wszystkim prostotę obsługi, ilość dostępnych funkcji, łatwość czyszczenia i ilość dostępnych wariantów podania kawy. Decydują się na połączenie kawiarni z cukiernią, warto zaopatrzyć się również w syfon do bitej śmietany, który pozwoli precyzyjnie udekorować wypieki oraz kawy.

Niekonwencjonalne wyposażenie cukierni – maszyna do pralin i żelek

Posiadając już podstawowe wyposażenie cukierni, warto rozejrzeć się za sprzętem, który pozwoli serwować bardziej oryginalne wypieki i produkty. Przykładem tego typu urządzeń jest maszyna do żelek. Umożliwia ona wytwarzanie w cukierni różnego rodzaju galaretek i żelek, które cieszą się szczególnym powodzeniem u dzieci.

Drugą relatywnie rzadko spotykaną maszyną jest urządzenie do robienia pralin, które pozwala na produkcję niepowtarzalnych czekoladek, które mogą okazać się świetnym pomysłem na urodzinowy lub imieninowy prezent. W tym przypadku warto zadbać również o atrakcyjny design opakowań, w których produkty będą sprzedawane.

Leave a comment