W poszukiwaniu wyposażenia do restauracji

W poszukiwaniu wyposazenia do restauracji

Prowadzenie lokali gastronomicznych to zajęcie, które może zarówno dać ogromne pieniądze, jak i doprowadzić właściciela do ruiny. Rosnący popyt i zainteresowanie ludzi korzystaniem z usług gastronomicznych jest ogromną szansą, jednak trzeba podejść do tego metodycznie. Początkiem jest zawsze wybór lokalu, później pozostaje zakup wyposażenia kuchni i nie tylko.

Kupować online czy osobiście odwiedzić dostawcę?

Dziś nie ma już właściwie branży, która by to nie funkcjonowała w Internecie. Sklepy online z wyposażeniem gastronomicznym kuszą zwykle atrakcyjnymi cenami i dużą dostępnością towaru. Także dostawa oferowana przez sklep gastronomiczny jest zwykle darmowa ze względu na duże kwoty wydawane na zarówno zbudowanie kuchni od zera, jak i poważniejsze modernizacje w trakcie. Niektórzy całkiem błędnie twierdzą, że minusem zakupu na odległość jest brak możliwości kontaktu z doradcą. Jest to zupełna bzdura, gdyż każdy sklep gastronomiczny online nie tylko dysponuje doradcami, ale również i daje możliwość kontaktu zarówno mailowego, jak i telefonicznego. Pozwala to zatem nawet poza godzinami pracy sporządzić listę mailową i zapytać o wszystko, co przypomniało nam się w międzyczasie. Nie jest to możliwe, kiedy mamy osobiste spotkanie, które potrwa najwyżej godzinę i sporo rzeczy w tym czasie nam zwyczajnie umknie. Dlatego też ostateczny wybór miejsca to kwestia naszych predyspozycji i przekonań, nie można na pewno bać się zakupów online.

Czy na początku warto oszczędzać?

Zakup wyposażenia do kuchni nawet w niewielkim lokalu gastronomicznym jest wydatkiem nieporównywalnie większym niż wyposażenie naszej domowej kuchni. Wiele osób zatem podejmuje wtedy decyzję o ewentualnych oszczędnościach poprzez wybieranie tańszych produktów kosztem zmieszczenia się w budżecie lub też porzucenia kredytowania. Każda oszczędność jednak mści się w późniejszej eksploatacji i naprawdę warto jest już na etapie uruchomienia kuchni kupić sprzęt trwały. Wraz ze wzrostem wartości wyposażenia rośnie też jego sprawność. Zakup droższych sprzętów może przyspieszyć pracę kuchni i dać lepsze wykorzystanie dostępnych zasobów. Na jednym metrze sześciennym gazu przygotujemy więcej dań, a każdy litr wody zostanie wykorzystany wzorowo. Oszczędności na mediach to w restauracji źródło dużych oszczędności.

A co ze świadczeniami gwarancyjnymi?

Szczególnie w przypadku dużych urządzeń jak kuchenki stosowane w restauracjach czy lodówki rozmiarem zbliżające się do przemysłowych, wielu producentów niezależnie od miejsca zakupu oferuje naprawę lub wymianę w miejscu montażu. Stosowany jest również system door to door, gdzie to producent przysyła własny transport odbierający uszkodzony sprzęt. To kolejna kwestia, która nie różni się miedzy zakupami online a osobistymi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*