Dlaczego warto postawić na jakość przy wyborze sprzętu gastronomicznego?

Dlaczego warto postawic na jakosc przy wyborze sprzetu gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny jest podstawowym elementem każdej kuchni. Hotele, restauracje, firmowe kantyny, ale również imprezy plenerowe wymagają od właściciela dobrania odpowiedniego sprzętu, który spełni wymagania oraz oczekiwania zarówno osób pracujących na danym sprzęcie, jak i tych, którzy cieszą się produktem końcowym – żywnością. Jak wiadomo produkty, które są poddawane obróbce zasługują na to, aby wykorzystać w tym celu jak najlepsze urządzenia dostępne na rynku.. Biorąc pod uwagę bardzo duży wybór firm oferujących urządzenia gastronomiczne, warto jest zapoznać się lepiej z dostępnymi produktami oraz ich cechami.

Rodzaje urządzeń

Urządzenia gastronomiczne możemy podzielić na te, które stosowane są do obróbki żywności –  wstępnej (np. krajalnice, miksery, obieraczki) oraz urządzenia do obróbki termicznej (np. bemary, kuchenki, opiekacze). Wyróżnić należy również urządzenia chłodnicze, maszyny do mycia naczyń, urządzenia i automaty do obróbki napojów oraz meble gastronomiczne. Każde z tych urządzeń ma bezpośredni kontakt z żywnością na każdym etapie jej przygotowywania oraz podawania. Bardzo ważnym jest, aby zadbać o najwyższą jakość tych urządzeń, tak aby podane produkty żywnościowe były świeże, smaczne oraz zachowały swoje właściwości odżywcze. Jakość żywności oraz zadowolenie konsumentów powinny być najważniejsze, a osiągnąć te cele na pewno pozwoli dobrej klasy sprzęt gastronomiczny.

Sprzęt dobrej jakości

Jakość sprzętu nie idzie w parze z niską jego ceną, ale jest to inwestycja, która zwraca się z każdym zadowolonym klientem. Sprzedawcy urządzeń gastronomicznych oferują wiele rozwiązań oraz produktów, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość urządzeń są materiały, z których są one wykonane. Jeśli chodzi o rodzaje materiałów użytych do produkcji urządzeń służących do obróbki termicznej powinniśmy skupić się na stali nierdzewnej, która świetnie sprawdza się w gastronomii, ponieważ nie ulega procesowi rdzewienia oraz jest odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne. Kolejnym istotnym materiałem jest żeliwo, z którego wykonywane są np. płyty grzewcze, zlewy oraz części urządzeń. Kolejnym ważnym elementem urządzeń gastronomicznych jest na pewno jego energooszczędność, szczególnie w miejscach w których jest duża ilość urządzeń pobierających prąd warto zwrócić uwagę na niski pobór prądu przez urządzenia, co na pewno zmniejszy rachunki. Istotny czynnikiem jest również funkcjonalność urządzeń ułatwiająca codzienną pracę.

Tak więc przy wyborze sprzętu gastronomicznego należy skupić się przede wszystkim na materiale, z jakiego został on wykonany, na jego wydajności oraz funkcjonalności. Są to najważniejsze czynniki świadczące o jakości danego urządzenia. Należy pamiętać o tym, że dobry sprzęt to podstawa przygotowywania żywności i warto poświęcić więcej czasu na wybór odpowiedniego urządzenia.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*