Podstawowe wyposażenie kawiarni

Wyposażenie do kawiarni to jeden z ważniejszych i koniecznych wydatków, żeby nasz lokal zaczął funkcjonować. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny gwarantuje wysoką jakość usług, co wpływa na jego renomę. Dlatego odpowiedni wybór to połowa sukcesu.

 

Do podstawowych i niezbędnych sprzętów gastronomicznych w każdej kawiarni zaliczamy:

  1. ekspres do kawy – żadna kawiarnia nie będzie funkcjonować bez dobrego ekspresu do kawy, dzięki któremu przygotujemy pyszną kawę do ciast i innych deserów. Jeśli nie wiemy, jaki jest najlepszy warto zasugerować się opinią bardziej doświadczonych, którzy wiedzą, jaki jest odpowiedni dla gastronomii. Przy zakupie należy wziąć pod uwagę cztery rzeczy. Po pierwsze, jaką rolę w asortymencie pełni kawa, tzn. czy jest głównym oferowanym produktem, czy jest na drugim planie. Jeśli kawa pełni główną rolę, kupmy najlepszy ekspres. Po drugie, kto będzie gościem naszej kawiarni, a więc, jaka będzie grupa docelowa. Po trzecie, ilość parzonych dziennie kaw, ponieważ do 20 dziennie wystarczy wersja jednogrupowa, od 20 do 50 dwugrupowa, natomiast więcej niż 50 nawet trzygrupowa. Po czwarte, budżet, w którym planujemy zakup.
  2. zmywarka do naczyń – wyróżniamy zmywarki wolnostojące, które można postawić w dowolnym miejscu w kuchni oraz do zabudowy, które wkomponują się w kuchenne szafki, kiedy jej przód zostanie obudowany frontem meblowym. Wybór odpowiedniej zmywarki jest kwestią indywidualną, ale warto wziąć pod uwagę jej sposób montażu, klasę energetyczną, zmywania i suszenia, pojemność i dodatkowe funkcje, które mają ułatwić jej obsługę oraz zagwarantować skuteczne wyczyszczenie trudnych zabrudzeń i efektywne suszenie naczyń.
  3. lady i witryny chłodnicze – stanowią podstawowe wyposażenie każdej cukierni oraz kawiarni, w której do kawy można zamówić ulubiony deser. Dzięki ladom i witrynom przechowujemy słodkości w odpowiedniej temperaturze, która zapewni im świeżość i apetyczny wygląd. Poza tym służą do eksponowania oraz sprzedaży ciast i innych deserów. Prezentacja asortymentu cukierniczego jest konieczna, jeżeli zależy nam na większej sprzedaży. Estetycznie wykonane lady i witryny skupiają uwagę klientów na swojej zawartość. Poza tym mogą służyć także do przechowywania innych produktów spożywczych. Są popularne w obiektach gastronomicznych, w sklepach spożywczych i hipermarketach.
  4. dystrybutory do lodów – dystrybutor do lodów jest jednym z głównych sprzętów gastronomicznych, gdyż znajduje się prawie w każdej lodziarni, cukierni i kawiarni. Służy głównie do przechowywania i ekspozycji lodów, czyli również do bezpośredniej sprzedaży. Wyróżniamy dystrybutory do wnętrz oraz mobilne i ustawiane na świeżym powietrzu.

foto: lascala.plWatch Froning The Fittest Man In History (2015) Full Movie Online Streaming Online and Download

Leave a comment

Your email address will not be published.


*